Στις 5 Ιουνίου 2015 έδωσα μια ομιλία για τη γυναιακεία επιχειρηματικότητα στο 1ο Συνέδριο «Σύγχρονες Γυναίκες, Πετυχημένοι Managers» κατόπιν προσκλήσεως από το Harvard Business Review, στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης η κα Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής και η κα Χριστίνα Αντωνία, Διεθύντρια Πωλήσεων της DAIKIN HELLAS, ενώ τη συνεδρία συντόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κος Αντώνης Μακρής.

Η επιχειρηματικότητα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια, ωστόσο ακόμα στην Ελλάδα αναζητούμε το «επιχειρείν» και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό. Η λέξη επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί από πολλούς ως κάτι το αδηφάγο που τρώει τις σάρκες των εργαζομέμενων.

Η οικονομία κάθε χώρας, βασίζεται σε δύο κεντρικούς πυλώνες, όπως διδάσκουμε στους φοιτητές των οικονομικών ήδη από το α’ εξάμηνο των σπουδών τους: τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί απλά η επιχειρήσεις προσλαμβάνουν παραγωγικούς συντελεστές από τα νοικοκυριά προκειμένου να παράγουν προιόντα και υπηρεσίες που καταλήγουν πάλι στα νοικοκυριά μέσω της κατανάλωσης. Αυτή είναι η κυκλική ροή του εισοδήματος στην απλούστερη μορφή της.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα πάλι, αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων ως προς αυτή την κατεύθυνση,η οποία είναι ακόμη πιο έντονη στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, μόνο το 20% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανήκουν σε γυναίκες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι πάνω από 30%. Επιπλεον, υπάρχει διαφορικό μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών που ξεπερνά το 23%! Εμπειρικές ενδείξεις ωστόσο δηλώνουν ότι οι γυναικείες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι πιο δυναμικές, πιο σταθερές, πιο ανταγωνιστικές κατά μέσο όρο από των ανδρών. Οι Ελληνίδες είναι ανάμεσα στις πιο μορφωμένες γυναίκες τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια.

Επομένως, αποτελούν πηγή ΤΑΛΕΝΤΟΥ: αποτελούν βασικό παράγοντα δημιουργίας παραγωγικού πλούτου στη χώρα μας και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στη διαδικασία της πολυπόθητης ανάπτυξης!