Στο Focus 103.6 της Θεσσαλονίκης χθες Κυριακή 29/03/15 σε συνομιλία μου με τον δημοσιογράφο Κων/νο Μπλιάτκα, επισήμανα την ανάγκη να σταματήσουν οι δηλώσεις περί ρήξης διότι βλάπτουν την Ελλάδα και όχι τους εταίρους μας, καθώς εντείνουν το κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας.

Αναφέρθηκα επίσης στη λίστα των μεταρρυθμίσεων την οποία απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Η λίστα αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο και πάλι στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής. Αυτά είναι πλήρως επιθυμητά, ωστόσο ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας καθώς μπορεί να εισπραχθούν από 0 ευρώ μέχρι οποιοδήποτε ποσό.

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να συζητήσουμε τουλάχιστον την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε πρώτη φάση και ορισμένες αποκρατικοποιήσεις τα οποία θα σηματοδοτούσαν τη βούληση της κυβέρνησης για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας προς την αποδοτικότητα. Αυτό θα διευκόλυνε τη συμφωνία και κατ’ επέκταση την αποδέσμευση μέρους της δόσης.

Σημείωσα επίσης ότι τα «μη υφεσιακά» μέτρα έχουν συνδεθεί λανθασμένα μόνο με τη μείωση μισθών και συντάξεων αγνοώντας τι γίνεται στην υπόλοιπη οικονομία. Εν προκειμένω, ενώ εστιαζόμαστε μόνο σε μισθούς και συντάξεις, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας στενάζει. Έχει δημιουργηθεί δηλαδή μία μεγάλη εστία ύφεσης στην οικονομία.